Pro naše hodnotitele vína přinášíme návod na hodnocení vína. Vychází ze systému, kdy je vínu přiděleno maximálně sto bodů. Pro potřeby hodnocení na serveru abecedavina.cz je zadávaný výsledek vydělen 10 a zaokrouhlen na celá čísla.
V různých disciplínách je počet přidělovaných bodů různý. Rozdělení pak představuje následující tabulka.
Název vlastnosti vína | vynikající | velmi dobré | dobré | uspokojivé | neuspokojivé |
---|---|---|---|---|---|
Čirost | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |
Barva | 10 | 8 | 6 | 4 | 2 |
Intenzita vůně | 8 | 7 | 6 | 4 | 2 |
Čistota vůně | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 |
Harmonie vůně | 16 | 14 | 12 | 10 | 8 |
Intenzita chuti | 8 | 7 | 6 | 4 | 2 |
Čistota chuti | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 |
Harmonie chuti | 22 | 19 | 16 | 13 | 10 |
Perzistence chuti | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 |
Celkový dojem | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 |
90 - 100 b. velká zlatá medaile - víno mimořádných kvalit
85 - 89 b. zlatá medaile - opravdu vynikající víno
80 - 84 b. stříbrná medaile - velmi kvalitní víno
75 - 79 b. bronzová medaile - dobré víno
70 - 74 b. diplom - průměrné víno
62 - 69 b. podprůměrné víno
měně než 61 b. špatné víno
Zajímáte se o víno, které pijete? Chcete ověřit, zda kvalita udávaná výrobcem je shodná se skutečnou kvalitou vína? Ověřte si udávané informace v databázi Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI).
http://eagri.cz/public/web/mze/zatrideni-vina/vyhledavaci-formular-zatrideni-vina.html
Znáte pojem VOC - Vína Originální Certifikace? Vinaři ze sdružení VOC Znojmo připravili v Česku ojedinělý systém označování kvality vín.
Apelační program ve Znojemské vinařské oblasti začalo připravovat 32 vinařů (v současné době je členem sdružení 15 vinařů). V přípravné fázi, která trvala pět let, postupně vykrystalizovaly podmínky pro získání označení VOC. Oproti stávající klasifikaci vín stavějící na cukernatosti vypěstovaných hroznů, je kladen důraz na geografický původ a specifičnost vína, označené jako terroir.
Právě z důvodu zachování terroir typického pro znojemská vína byl omezen výčet odrůd, které mohou označení VOC získat. Vybrána byla samzřejmě odrůdy, kterým se na Znojemsku velmi dobře daří a jsou pro ně charakteristická: sauvignon, ryzlink rýnský a veltlínské zelené.
Znojemský sauvignon by kromě kopřivovosti měl mít i výrazné broskvové tóny s minerální dochutí a vůni podobnou černému rybízu a angreštu.
Ryzlink rýnský by naopak měl probouzet smyslové požitky svou výraznou medovou chutí.
Oblíbené veltlínské zelené má lákat na kořenitou chuť a muškátovou vůni.